Παραδοσιακή βασιλόπιτα δια χειρός Salvatore Antolina

Οι Ιταλοί, διατηρούν το έθιμο της Βασιλόπιτας χωρίς όμως να βάζουν μέσα φλουρί. Στην Σικελία (και συγκεκριμένα στο Milazzo) όπου μεγάλωσα, δίπλα στο πατρικό μου, υπήρχε μία γιαγιά, της οποίας η καταγωγή κρατούσε από την Ελλάδα. Εκείνη λοιπόν συνήθιζε να βάζει ένα φλουρί, και να φωνάζει όλα τα παιδιά  της γειτονιάς, προκειμένου να πάρουμε το κομμάτι μας. Όποιος ήταν ο τυχερός, κέρδιζε εκτός από πολλά καλούδια και την τύχη  για όλο τον χρόνο!!

Για την Βασιλόπιτα μας θα χρειαστούμε: 

300gr. Βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)                200gr. Γάλα

100gr.  Χυμό Πορτοκάλι (περασμένο από σήτα)           180gr. Αυγά  

350gr. Ζάχαρη Άχνη       350gr. Αλεύρι (μαλακό)       20gr. Baking Powder

  75gr. Αμύγδαλα τριμμένα (αλευρωμένα)        75gr. Καρύδια (αλευρωμένα)

     1 πρέσα αλάτι          80gr. Σοκολάτα Υγείας (σπασμένη σε μεγάλα κομμάτια)

                                                      1 φλουρί  

Πως θα ετοιμάσουμε την Βασιλόπιτα μας:

  • Χτυπάμε 5-7΄την ζάχαρη και το βούτυρο στο mixer έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί και αποκτήσει τον διπλάσιο (περίπου) όγκο του.
  • Χαμηλώνουμε την ένταση του mixer και προσθέτουμε ένα-ένα τ΄ αυγά.
  • Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού κι εν συνεχεία το γάλα (απαλά), το κοσκινισμένο αλεύρι, τους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα & καρύδια) και το αλάτι.
  • Επιλέγουμε ένα ταψί με διάμετρο 26-28cm, τ’ οποίο αφού το έχουμε βουτυρώσει κι αλευρώσει, έχει προθερμανθεί για περίπου 10’ στους 170 βαθμούς.
  • Τοποθετούμε όλο το μείγμα και το ψήνουμε σε αέρα, στους 170 βαθμούς για περίπου 50΄.
  • Μόλις η Βασιλόπιτα μας ετοιμαστεί, κόβουμε το «φούσκωμα» που έχει δημιουργηθεί στην κορυφή, χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι και την αναποδογυρίζουμε.
  • Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και είμαστε έτοιμοι να την απολαύσουμε, αφού αλλάξει φυσικά ο χρόνος!

Χρήσιμα tips:

  • Αφού αλευρώσουμε το ταψί, το τοποθετούμε στο ψυγείο για 10΄. Με αυτόν τον τρόπο η Βασιλόπιτα δεν θα κολλήσει κι επίσης λόγω της υγρασίας που δημιουργήθηκε στο ταψί, δεν θα έχει το άσχημο μπεζ σημάδι στο κάτω μέρος της.
  • Εάν είστε από εκείνους που δεν θέλουν να «ψήσουν» το φλουρί μαζί με την Βασιλόπιτα, τότε λίγο πριν την αναποδογυρίσετε, τοποθετήστε το σε κάποιο σημείο με προσοχή ώστε να μην κάνει πολύ μεγάλο σημάδι.