Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα! Τα μικρά μυστικά του Salvatore Andolina

Ο Salvatore Andolina (ιδιοκτήτης & chef του Sale Bianco και του Enoteca)γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Milazzo της Σικελίας, σε μία οικογένεια που μαγείρευε όλη μέρα (όπως ο ίδιος διηγείται)!

Κάποιες από τις πιο δυνατές αναμνήσεις του, είναι συνδυασμένες με την περίοδο των εορτών. Panettone, pandoro, λουκάνικα & αλλαντικά μπαίνουν στην διαδικασία παραγωγής πολύ πριν την βραδιά των Χριστουγέννων.

 Όσο για το γεύμα, γαλοπούλα ψητή με γέμιση να γλύφεις τα δάχτυλα σου!!

Υλικά:

Μία Γαλοπούλα 6κιλά (περίπου)

250γρ. λουκάνικο (κατά προτίμηση ιταλικό)

350γρ. κιμά μοσχαρίσιο γάλακτος

400γρ. κιμά μοσχαρίσιο

250γρ. μορταδέλα (κατά προτίμηση με φυστίκι)

100γρ. parmigiano τριμμένο

    4 φέτες ψωμί του τοστ

    2 αυγά φρέσκα

    2 κλαδάκια δεντρολίβανο

  ½ κρεμμύδι ξερό

  1 ποτήρι λευκό κρασί

  15 κάστανα (βρασμένα)

Γάλα φρέσκο & φρέσκο Βούτυρο

Ελαιόλαδο   —- & τα μυρωδικά μας

Μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Προετοιμασία γέμισης:

  • Κόβουμε σε μικρά κομματάκια την μορταδέλα και το λουκάνικο (αφού έχουμε αφαιρέσει το προστατευτικό εντεράκι (της εξωτερικής επιφάνειας).
  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το δεντρολίβανο, το κρεμμύδι και τα κάστανα.
  • Βάζουμε για μερικά λεπτά το ψωμί μέσα στο γάλα για να μαλακώσει.
  • Σ΄ ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλο τον κιμά, τα κομμάτια μορταδέλας και του λουκάνικου, τα 2 αυγά, την τριμμένη parmigiano, και τα ψιλοκομμένα αρωματικά (δεντρολίβανο, μαϊντανό, κρεμμύδι) και κάστανα.
  • Ανακατεύουμε με απλές κινήσεις με τα χέρια μας, έως ότου το μείγμα γίνει ομοιόμορφο (για περίπου 3’)

Εκτέλεση:

  • Πριν απ΄ όλα, έχουμε ζητήσει από τον χασάπη μας, ν΄ αφαιρέσει όλα τα μεγάλα εσωτερικά κόκκαλα (χωρίς ν΄ αλλάξει το σχήμα της) έτσι ώστε το γέμισμα της να γίνει ομοιόμορφα κι ευκολότερα.
  • Πλένουμε καλά την γαλοπούλα.
  • Κρατώντας της όρθια, ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο στο εσωτερικό της.
  • Με απαλές κινήσεις την αλείφουμε με αλάτι και πιπέρι εσωτερικά.
  • Βάζουμε την γέμιση ΧΩΡΙΣ να την γεμίσουμε την γαλοπούλα, αφού κατά το ψήσιμο μπορεί να παραμορφωθεί το σχήμα της.
  • Τυλίγουμε τα πόδια με αλουμινόχαρτο για να μην καούμ στο ψήσιμο.
  • Ράβουμε στο ανοιχτό σημείο ώστε να μην χαθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο.
  • Την τοποθετούμε σ΄ ένα ταψί και την αλείφουμε εξωτερικά με λίγο βούτυρο
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο για 5΄στους 200 βαθμούς.
  • Την αφήνουμε να ψηθεί για 30’ στους 200 βαθμούς και μετά γι ακόμη 2,5 ώρες στους 180 βαθμούς.

Μικρά μυστικά:

  1. Κάθε 45’ την ραντίζουμε με λίγο λευκό κρασί ώστε να παραμείνει ζουμερή.

2. Αφού ψηθεί, την αφήνουμε για 30’ να κρυώσει ώστε να την κόψουμε  χωρίς να διαλυθεί.

3. Εάν στις 2 ώρες έχει πάρει χρώμα, τότε την τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο για την υπόλοιπη μία ώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *